medrek.se

Ålands första privata operation

elidajosefina

Det händer stora saker i den åländska sjukvården. I veckan utfördes Ålands första operation i privat regi. Ålandstidningen var på plats och publicerade bilder på sjuksköterskor i gröna operationshättor och en bild på operatören själv: Anders Westermark- ""en av världens kanske främsta käkspecialister"". Rubrikerna basunerade ut någonting i stil med ""Här skrivs sjukvårdshistoria!"", och när det av texten framkom att det ""bara"" rörde sig om en tandoperation blev många av mina åländska kollegor besvikna. En sketen liten tand? Sånt behöver man väl inga sterila dukar för?

Operationen utfördes på det privata vårdföretaget Medimar, som enligt egen statistik har ökat sina patientkontakter till 30 000 per år (en hög siffra om man betänker att endast 28 000 människor bor och lever på Åland!).  

På Medimar är lönerna för de anställda högre än på det statliga ÅHS (Ålands Hälso- och Sjukvård), och de sjuksköterskor och läkare som väljer att arbeta ett visst antal timmar i månaden på Medimar för att dryga ut sin lön ses fortfarande som lite märkvärdiga och fina i kanten.

Utan att gå in på diskussionen om privat versus offentlig sjukvård kan jag konstatera som Ålandstidningen att ""Oavsett inställning är det en banbrytande förändring i vårdkedjan på Åland"". 

elidajosefina