medrek.se

Åländsk flaggkupp i melodifestivalen

elidajosefina

Såg ni Melodifestivalen i lördags? Det gjorde ni förstås! Såg ni de åländska flaggorna som vajjade ivrigt framför scen? Själv hade jag svårt att fokusera på annat! Åländska flaggor, mitt i svt:s direktsändning? Jag försökte erinra mig om någon av artisterna hade åländsk bakgrund, men kom fram till att så nog inte var fallet. Nog för att ålänningar älskar sitt Åland och sin flagga det har jag förstått efter dryga året i Mariehamn, men att de tar med sig flaggan så fort de lämnar sin ""holme"" visste jag inte!

I Nya Ålandstidningen kunde man sedan läsa om den ""åländska flaggkuppen"", som inte enbart möttes av glädjerop bland ålänningarna. Pinsamt och löjligt, tyckte vissa. Bättre reklam har Åland inte fått på mycket länge, tyckte andra.

Visste ni förresten att ålandsflaggan fick sitt nuvarande utseende så sent som 1953? Det lärde jag mig under ett spontant besök på Ålands museum i helgen.

elidajosefina