medrek.se

Dockan Gunnar överlever dagen

elidajosefina

Idag har jag räddat liv.

Först på Dockan Gunnar, inneliggande på kirurgiska avdelningen, som drabbades av en hjärtinfarkt under makan Agdas besök. Stackars Agda rusade ut i korridoren och skrek, och inom tre minuter hade Gunnar fått såväl kompressioner som inblås, syrgas, kanyl och defibrilleringspaddar. Larmat hade vi gjort, och hjärtbrädan kom vi ihåg att skjuta in under Gunnars överkropp, så att kompressionerna inte pressade ner honom i den mjuka tempurmadrassen. Lite kaotiskt blev det nog, och stackars Agda stod i ett hörn utan att någon av oss hade tid att förklara för henne vad som hände med Gunnar. Men överlevde gjorde han.

Näst på tur var Dockan Sture, som drabbades av ett hjärtstopp när sköterskan Anna hjälpte honom duscha. Anna lyckades trycka på larmknappen, och fick snabbt hjälp att förflytta Sture från duschen. Någon sprang efter akutvagnen och defibrillatorn, och någon annan ringde sjukhusets hjärtstoppsnummer. Handdukar trollades fram, och även Sture överlevde dagen.

Efter en påfrestande morgon trodde vi att det värsta var över när Dockan Sara under lunchrasten satte tuggan i halsen. Till en början hostade hon, och vi uppmanade henne fortsätta med det. Men efter bara några sekunder insåg vi att Sara nu varken kunde andas in eller ut. Hon höll sig för halsen, och en rådig sjuksköterska ryckte in och gav henne fem ryggstötar följt av Heimlichmanövern, dock utan framgång. Sara föll ihop på golvet. Gravid var hon också, och den stora magen pressade på Vena Cava. Vi la henne snabbt på vänster sida med höger ben böjt och en kudde under höften. Sen startade vi kompressioner och inblås medan någon sprang efter akutvagnen. Och tänka sig, även Sara överlevde dagen!

elidajosefina