medrek.se

Flickan och skulden

elidajosefina

Med jämna mellanrum tar vi på gynekologiska polikliniken emot patienter som utsatts för sexuella övergrepp eller våldtäkter. Historien är ofta densamma. I många av fallen har våldtäkten ägt rum på någon av de förhatliga finlandsfärjorna, där fylla och allmän oreda råder. Ofta har flickorna minnesluckor. Ibland misstänker man att de blivit drogade. I majoriteten av alla fall har flickorna efter våldtäkten tagit sig hem och duschat och bytt kläder. Ibland har de funderat över händelsen i flera dagar innan de har tagit kontakt med polisen. Därmed har eventuella dna-spår efter gärningsmannen för längesen försvunnit med duschvattnet. Många gånger saknas signalement på förövaren. Flickorna är ofta väldigt unga.

Nästan undantagslöst leder dessa patientbesök till vilda diskussioner bakom fikarummets stängda dörr. Och alltid är det åtminstone någon som menar att skulden är flickans. Hon hade ju inte gjort något motstånd! Pojken kanske inte förstod att hon inte ville?! Och det vet man ju hur flickor går klädda nuförtiden! Inte konstigt att de blir våldtagna! Man kan ju inte klä sig hur som helst!

Under dessa diskussioner sluter jag läpparna och tuggar frenetiskt på min bulle. Försöker tänka på vad jag ska handla till middag, eller fokuserar på en fågel som flyger förbi utanför fönstret. Vill inte låta mig provoceras. Orkar inte ge mig in i någon hetsig diskussion.

Trots att vi tycker oss leva i ett modernt samhälle ger vi fortfarande kvinnan skulden i våldtäktsfall! Helt ofattbart!

elidajosefina