medrek.se

HSL kontra LPT

systeryster

Tack och lov slipper vi sköterskor göra den bedömningen. Fast vi måste ju se till att den blir gjord, om det verkar befogat.

Om en intagen befinner sig i ett gränsland, eller på väg till gränslandet, blir det väldigt svårt. En manisk eller hypoman person kan vara väldigt provocerande i sin grandiositet. Och självklart anser han själv att han är fullt frisk och mår otroligt bra. En manisk person kan man skriva ett vårdintyg på. Då det gäller hypomana personer är det inte lika ""enkelt"".

För man kan inte skriva ett vårdintyg på någon som inte är psykotisk. Då blir det en vända till en psykiatrisk akutmottagning som avskriver LPT så bär det av ""hem"" igen. Med en intagen som både är förbannad och segerviss.

Risken att personen ska ge sig på någon är inte särskilt stor. Risken att någon ger sig på den hypomane är desto större. 

På ett fängelse är det hackordning som gäller, precis som i småskolan. De som är avvikande, eller inte kan försvara sig, åker på stryk. Verbalt eller mentalt. På något vis måste vi skydda de här individerna, från andra och ibland sig själva. 

Det är inte ens alltid en hälso- och sjukvårdsfråga egentligen, även om det ofta blir det. En intagen ska få komma till en avdelning med mer vårdinriktning. De kan ta emot honom i slutet av januari, som bäst. Vad gör vi med intagna som inte passar i fängelse??