medrek.se

Husmanskost på Mariehamns sjukhus

elidajosefina


Mariehamns sjukhus har ett eget sjukhuskök, där patienternas såväl som vårdpersonalens alla måltider tilllagas. Det tycker jag känns lyxigt! Jag har själv varit där och tittat. Där inne sitter mattanterna med sina badmössor på huvudet och lägger upp mat på patientbrickorna enligt löpandebandprincipen. Det ser lite gulligt gammaldags ut i mina stockholmsögon.

 

Brickorna körs sedan på matvagnar genom sjukhusets kulvertar och hämtas upp av städerskorna, som ansvarar för att dela ut maten till patienterna på avdelningarna. Det är ingen längre transportsträcka det handlar om. Kulvertarna är i själva verket så små, korta och trånga att jag fnissar lite varje gång jag ser de små transportbilarna komma åkande. Det skulle gå lika fort att promenera! Hur som helst köket bjuder på husmanskost och mycket åländsk potatis. Två gånger i veckan serveras fisk. På helgerna (eller veckosluten, som man säger här) bjuds på lite lyxigare mat i form av t.ex. slottsstek med kokta grönsaker och någon efterrätt, som t.ex. cheesecake.

 

Vi som tillhör personalen betalar för våra måltider med hjälp av våra passerkort. Måltidskostanden dras sedan från lönen, och vi slipper på så vis krångla med kontanter och plånböcker. En måltid kostar 5,20 euro, Den som önskar en lättare måltid kan välja att köpa sig en lättlunch, bestående av smörgås med pålägg, någon form av gröt eller soppa samt filbunke, för 3,20 euro. Vill vi kan vi sitta i personalmatsalen och äta, men många gånger hämtar vi med oss maten från matsalen till avdelningens personalrum.

 

Patienternas måltider beställer vi till avdelningen med hjälp av handskrivna matkort som skickas med matvagnarna. Där skriver vi patientsal och förnamn samt eventuella allergier eller dieter (och på barnavdelningen skriver vi även barnets ålder, så att mattanterna i köket kan anpassa matportionens storlek). Middagsmaten beställs på så vis alltid vid lunchtid. Städerskorna har noga ordning på matkorten. Ibland ringer vi till köket för att göra extra beställningar.

 

Jag undrar för mig själv hur många år det kommer dröja innan detta system datoriseras... Och jag hoppas innerligt att Mariehamns sjukhus aldrig kommer på tanken att avveckla sjukhusköket till förmån för inköpt storköksmat upplagd i mikrougnssäkra plastbyttor!

 

elidajosefina