medrek.se

När man inte får skratta

systeryster

En patient berättade för en kollega att han försökt ta livet av sig för flera år sedan. Två gånger med något eller om det var några års mellanrum. Mitt i det som faktiskt är en fruktansvärd berättelse och upplevelse, så blev det så vansinnigt dråpligt. Självmorden hade nämligen fallerat på rent tekniska detaljer som i sammanhanget så klart var fruktansvärda. Men som när de återberättades lät fruktansvärt roligt.

Nej man får inte skratta, särskilt inte där och då. Men ibland behöver man som personal lätta lite på trycket och vi, min kollega och jag, skrattade faktiskt åt det hela sedan. Samtidigt som vi egentligen inte tyckte det var det minsta roligt egentligen. Det är svårt ibland att få känslorna i rätt fack, när de helst vill hamna i två fack samtidigt.

För att återknyta till tystnadsplikten som jag pratade om tidigare nej, det var ingenting som vi delgav övriga personalgrupper. Skulle inte komma på tanken. De fick reda på att det förekommit försök, det behöver de veta. Men inget mer.