medrek.se

Sjukhuset byter mjölksort!

elidajosefina

Den största nyheten i Ålandstidningen just nu är att ÅHS (Ålands Hälso- och Sjukvård, dvs. sjukhuset med alla de verksamheter som hör dit) beslutat att byta ut den lokalproducerade Ålandsmjölken mot svensk klövermjölk. För att det är billigare att importera mjölk från Sverige än att köpa från åländska bönder. Och sjukhuset måste spara pengar. -Och så brukar det ju vara det är billigare att importera morötter från Kuala lumpur än att köpa dem från grannbonden. Världen är uppochner. Själv fnissade jag lite när jag såg rubrikerna i tidningen. ”Sjukhuset ratar åländsk mjölk”. På förstasidan. För mig kändes det som ett bevis på att här på Åland inträffar varken misshandel eller våldtäkter, pistolhot eller knivslagsmål. Här har de ingenting vettigt att skriva om i tidningen. Här kan tidningens framsida reserveras åt frågor som vilken sorts mjölk som serveras på sjukhuset.  

Men nyheten möttes med ramaskri. ""Jag tänker bojkotta ÅHS och inte bli sjuk, vem är med mig?"", löd en ironisk insändare. Och plötsligt såg jag essensen i problemet. Det finns bara ETT sjukhus på Åland. Det går inte att bojkotta sjukvården! Sjukhuset är en stor och viktig del av det åländska samhället. ÅHS är med sina drygt 1000 anställda en av de största arbetsgivarna på Åland. Till sjukhuset kommer alla ålänningar i olika faser av livet, på kontroller eller för att få akutsjukvård. Att sjukhuset byter mjölksort är en stor nyhet av den enkla anledningen att det som händer på sjukhuset berör så många ålänningar. På ett eller annat sätt. Därför måste sjukhusledningen lyssna på protesterna. Och om jag gissar rätt kommer ÅHS att behålla sin åländska mjölk. Så att ålänningarna kan leva lyckliga i alla sina dagar.

Så även om det känns skrattretande att en så liten detalj som sjukhusets mjölksort kan väcka så heta känslor är det precis det som är så fint med ett litet samhälle. Möjligheten att påverka lokala beslut!

elidajosefina