medrek.se

Sugen på Åland?

elidajosefina

ÅHS (Ålands Hälso- och Sjukvård) har många både läkare och sjuksköterskor som i perioder kommer till Åland för att arbeta, för att sedan återvända hem till sina respektive sjukhus i Sverige eller Finland. Varför väljer de att komma tillbaka till lilla Åland med jämna mellanrum? Delar av förklaringen kanske återfinns bland mina punkter nedan.

På Åland ska du jobba om du:

o Pratar svenska! På sjukhuset tolereras ingen finska!

o Vet med dig att du trivs på ett litet sjukhus (eller för den delen vill prova på att arbeta på ett sådant) där alla hejjar igenkännande på dig och där möjligheterna för dig att byta arbetsplats mellan avdelningarna (om du skulle önska det) är stora.

o Vill ha en bra lön. Sjukhusets lön är, åtminstone med stockholmsmått mätt, bra. Dessutom tillkommer på lönen ett så kallat Ålandstillägg på ungefär 120 euro/mån (motsvarande ungefär 1000 kr) som ett sätt att locka ålänningar att stanna kvar på Åland istället för att flytta till andra orter.

o Är intresserad av hästar och hästsport. ALLA på Åland rider, har egna hästar eller tar hand om andras hästar, pratar ridsport, trav, galopp och annat som icke hästintresserade (som jag) inte förstår många bokstäver av.

o Tycker om att åka långfärdsskidor. I år verkar det som den lilla andel av Ålands befolkning som inte rider packar ryggsäcken med fika och beger sig ut i skidspåret. Och pratar om vilka spår som är bäst, och med något lyriskt i blicken berättar om solen som sken och snön som var gnistrande och föret som var underbart. Inte heller här är jag riktigt införstådd med magin, men definitivt avundsjuk på alla skidfantaster!

o Tycker om småstadsliv och allt vad det innebär av nära till allt, söndagsstängt och alla-känner-alla-mentalitet.

o Trivs med närheten till naturen både i form av skogspromenader och strandliv. Här måste du dock vara medveten om att Åland tycks sakna allt vad strandskydd heter, så risken är att du tittar på kartan och tänker ”till den där strandremsan vill jag åka!”, bara för att femton minuter senare, framme vid resans mål, kontatera att du kanske inte ens kan se havet för bebyggelse och än mindre ta dig fram till strandkanten. Tragiskt med faktiskt ibland sant. Dock är ju Åland glesbebyggt, så har du tur hittar du ett eget vattenhål! Ett annat litet minus i sammanhanget är biltrafiken. Ålänningar kör (med stockholmsmått mätt) skrämmande dåligt! Och de flesta vägar är helt anpassade för biltrafiken, och saknar många gånger trottoarer! Reflexväst är ett måste i vintermörkret!

o Tycker om båtar och båtliv. På sommaren blommar Mariehamn upp, och segelbåtarna ligger i jämna led i gästhamnarna. I Sjökvarteret ligger dessutom året om ett antal gedigna träsegelbåtar med höga master och här är det fritt fram att gå fram och betrakta skeppen på nära håll! I Mariehamns västra hamn hittar du dessutom Mariehamns stolthet Museifartyget Pommern.

o Tycker om att handla närproducerat. På Åland säljs åländska ostar, mjölkprodukter, grönsaker, bröd och ägg. Det är fantastiskt att kunna botanisera i hyllorna och köpa fräscha råvaror där bondens namn finns utskrivet ovanför potatislårarna! Nackdelen är att det är dyrt att handla mat på Åland!

o Tycker om att simma, bada bastu och/eller gymma. I Mariehamn finns ett jättefräscht badhus (Mariebad) samt ett par olika gyminrättningar som av ålänningarna används flitigt (Avancia och Träningsverket).

o Tycker om att gå ut och äta gott. I Mariehamn finns flera fina restauranger (dock är några av dem endast öppna sommartid).

Så. Känner du dig lockad? Du kan alltid fylla i en intresseanmälan samt ladda upp ditt CV på ÅHS hemsida! (Det gjorde jag, och på den vägen är det!).

elidajosefina

Ps: HÄR hittar du ytterligare en bra länk om allt praktiskt kring att arbeta och bo på Åland!