medrek.se

Läkare

80 procent av alla läkare har sin arbetsplats vid sjukhus och vårdcentraler inom landsting och kommuner. Övriga har privat kliniker, jobbar som företagsläkare och är läkare inom undervisning och forskning. De flest läkare blir specialistläkare och jobbar med någon av de 56 specialiteter som finns i Sverige. De vanligaste och största specialiteterna är psykiatri, kirurgi, allmänmedicin, barn och ungdomsmedicin, internmedicin, anestesivård, intensivvård och gynekologi.

 

Antal verksamma läkare i Sverige

I dag (2009 enligt Läkarförbundet i Sverige) finns det cirka 33 400 yrkesverksamma läkare i Sverige. Detta motsvarar en läkare på 277 invånare. Som jämförelse hade Sverige på 1960-talet 7000 yrkesverksamma läkare vilket då var en läkare per 1060 invånare. Från de sex universitet i Sverige som har läkarutbildning, utexamineras cirka 900 läkare varje dag.
 

Lön för läkare

Lönerna sköts individuellt och förhandlas själv vid anställning. Lönen varierar beroende på vilka erfarenheter och merit man har. AT-läkare har, enligt kollektivavtalen en lägsta lön på 25 000 kronor i månaden för år 2010. Medianlönen för AT-läkare 2009 låg på 27 500 kronor i månaden medans en ST-läkare hade 38 200 kronor i månaden. Specialläkare och överläkare har betydligt högre löner. Medianlönen ligger på 50 200 för specialistläkare och överläkare har en medianlön på 59 200 kronor i månaden. I många fall tillkommer

 

Framtid - vilka specialiteter blir mest efterfrågade?

I dagsläget (2011) är det stor brist på allmänläkare i hela Sverige där Läkarförbundet uppskattar att det saknas cirka 1500 allmänläkare i dagsläget. Psykiatriker, Radiologer, Företagsläkare och Geriatriker råder det också brist på. Stora pensionsavgångar inom läkargruppen och en ökande och åldrande befolkning innebär med all sannolikhet att dessa och fler specialiteter för läkare bara kommer bli mer efterfrågade år för år i Sverige. Läkarförbundet spår att Sverige kommer ha en brist på minst 4000 läkare år 2015.
 

För dig som är legitimerad läkare:

Läkare jobb i Sverige
Läkare jobb i Norge
Läkare jobb i England
Läkare jobb i Danmark
Läkare jobb i Tyskland
Läkare jobb i Finland
 

Prenumerera på karriärmöjligheter för dig som läkare här:

Eftersom du har fullt upp i din vardag så rekommenderar vi läkare att gratis bevaka exakt den typ av läkarjobb du är intresserad av. Så får du ett mail med relevanta jobb i en eller flera regioner av Sverige eller andra länder.

Du som är legitimerad läkare har mycket goda möjligheter att få jobb i alla delar av Sverige och även i andra länder. Inte minst i Storbritannien som söker läkare från hela världen och ofta från östeuropa. Här har du som svensk en klar fördel. Svenskar och skandinaver är vanligtvis mycket duktiga på engelska språket. I Storbritannien kan du jobba inom NHS (den statliga sjukvården) eller på privata vårdgivare eller "staffing companies" (bemanningsföretag).