medrek.se

  Akademiska sjukhuset

Väx in i rollen som sjuksköterska

Att arbeta på Akademiska sjukhuset innebär många olika roller och på ett stort sjukhus är ingen dag den andra lik. Som nyexad kommer du hamna i situationer du aldrig hade kunnat förbereda dig på under utbildningen. På Akademiska sjukhuset får du det stöd som du behöver för att du ska kunna växa in i rollen genom vårt kliniska utvecklingsår (KUÅ). Vårt kliniska utvecklingsår innebär att du under 20% av din arbetstid under det första året får både utbildning och praktisk övning i omvårdnadsarbetet, ledarskap och mycket mer. Med utbildningen vill vi bland annat underlätta övergången mellan din utbildning och din nya yrkesroll. Det kliniska utvecklingsåret har fått mycket goda omdömen men vi fortsätter ständigt att utvärdera för att vässa den ytterligare.

Att arbeta som sjuksköterska är ett ansvarsfullt, fysiskt och många gånger känslomässigt krävande yrke. Det kan vara tufft att både vara ny på jobbet och ny som sjuksköterska. När Sara var nyexad blev hon lockad till Akademiska sjukhuset på grund av möjligheten till kliniskt utvecklingsår, KUÅ och att få en handledare med tid avsatt bara för henne.

— Man blir snabbt inkastad i hetluften och när det är stressigt finns det inte många att fråga. Som ny kan du bli ganska ensam. Men under KUÅ fanns tid till att reflektera och prata med andra i samma situation. Sara fick också värdefull kunskap genom föreläsningar och träning på akuta situationer. 

— De som jobbar på kliniskt träningscenter och gästföreläsarna de bjuder in är väldigt bra. 

Saras personliga handledare Concy har också betytt mycket för Saras utveckling. I början gick Concy med på passen, och Sara fick styra handledningen genom att berätta hur hon kände och vilka utmaningar hon såg. Sen kunde Concy ge tips och råd om hur man kan tänka i olika situationer. Särskilt stor vikt la hon vid att hjälpa Sara att planera sin dag. Även den mest strukturerade sjuksköterskan får räkna med högt tempo och många bollar i luften, och för att orka i långa loppet måste man kunna få gå hem i tid.

— Det är fantastiskt att få stöttning av en erfaren kollega som är utsedd just för dig. Man blir en bättre sjuksköterska. 

Sara säger att ju längre man jobbar desto tryggare blir man i sin roll.

— Jag känner mig stolt och som sjuksköterska utvecklas man och får mer kompetens hela tiden.

Kompetensmodell för dig som är sjuksköterska

Som sjuksköterska, röntgensjuksköterska, specialistsjuksköterska eller barnmorska behöver du ständigt inhämta och reflektera över både teoretisk och erfarenhetsbaserad kunskap. Genom att omsätta kunskapen i det dagliga arbetet upprätthåller och utvecklar du både din egen och vår samlade kompetens. Läs mer om vår kompetensmodell här https://www.akademiska.se/contentassets/1f4c606395f245a8acd88ec9d309f308/kompetensmodellen-for-sjukskoterskor-1.pdf

Bransch

Sjukhus

Anställda

8300

Huvudkontor

Uppsala

Sociala medier

Akademiska sjukhuset i sociala medier

Missa inga lediga jobb från Akademiska sjukhuset

Genom att fylla i din e-postadress så godkänner du Allmänna villkor