medrek.se

Receptarie

Receptarier arbetar med läkemedel och är specialister inom området. De har oftast sin arbetsplats inom apotek men kan även jobba inom läkemedelsindustrin eller med läkemedelskontroll. Receptarie ingår i samlingsnamnet farmaceut där även apotekare ingår. Det finns inte någon större skillnad mellan yrkena utan arbetsuppgifterna brukar vara detsamma. Apotekare har en mer omfattande utbildning vilket gör att de kan ha mer kvalificerade arbetsuppgifter än receptarier. 

Receptarier jobbar oftast på apotek där de ansvarar för att kunden får rätt läkemedel och kunskap om hur de används. De bedömer läkarens ordination är rimlig för kunden, och om något är oklart måste receptarien kontakta läkaren som är ansvarig för utskrivingen av receptet. I arbetsuppgifterna ingår det mycket kontakt med läkare och annan hälso- och sjukvårds personal. 

Som receptarie hjälper du även kunder med att välja receptfria läkemedel som apoteken säljer i butiken. Du ger också råd till kunderna om friskvård och när du bör söka läkarvård. 

En annan arbetsplats för receptarier är inom läkemedelsindustrin. Där kan man jobba med forskning och utveckling och testning av nya läkemedel. Innan ett läkemedel får komma på marknaden måste det godkännas av Läkemedelsverket. . Inför den prövningen krävs att tillverkaren dokumenterar bland annat läkemedlets funktion noggrant. Även inom det området arbetar receptarier. De kan också arbeta inom exempelvis Läkemedelsverket som sköter granskningen av exempelvis läkemedelsindustrin. 
 

Receptarieutbildning

Du går en universitets- eller högskoleutbildning för att bli receptarie. Utbildningen ger kunskaper inom biovetenskap, farmaci och kemi. Du utbildar dig i vad läkemedel innehåller, hur de framställs, hur de påverkar kroppen och hur läkemedel kan påverka varandra. Du får baskunskaper i rådgivning och läkemedelsanvändning. Legitimationen söker man hos Socialstyrelsen. 

Här hittar du lediga jobb för receptarier