medrek.se

Tandläkare

Som Tandläkare arbetar du med att förebygga, behandla och utreda sjukdomar och skador i käksystemet. Du undersöker patienten och gör en utvärdering om vilken behandling som ska genomföras.

Det är en viktig uppgift för tandläkare att förebygga skador. Munhälsan och tänder är viktiga delar av kroppen vilket gör att du har ett stort ansvar. Därför är det viktigt att du som person är intresserad för människor och känsla för service och kvalitet.

Om du trivs med att arbeta med människor kan arbetet som tandläkare vara något. Ditt dagliga arbete är att möta patienter och vanligtvis arbetar tandläkare i team tillsammans med tandhygienist och tandsköterska.

Det dagliga arbetet för tandläkare är att laga hål, göra rotfyllningar och behandla tandköttsinflammationer. Tandläkare har även ett samarbete med en tandtekniker när till exempel man rättar till felställda tänder och ersätter skadade tänder med broar, proteser eller kronor.

Du börjar som allmäntandläkare efter en femårig tandläkarutbildning, men kan efter några år specialisera dig inom områden som tandlossning, tandreglering eller barntandvård. Du kan även gå vidare som forskare eller lärare. Många tandläkare väljer att driva egna privata kliniker. Ungefär hälften av alla tandläkare jobbar inom den privata sektorn.

Beroende på var i Sverige man jobbar så varierar lönen kraftigt. Allmäntandläkare med anställning inom folktandvården har en lön som ligger mellan 27 000 och 34 000 kr i månaden. Efter tio år i arbetet är median lönen ca 36 000 kr i månaden. De tandläkare som väljer att vidareutbilda sig inom specialområden har en lön som ligger mellan 44 000 och 64 000 kronor i månaden.

 

Framtiden för tandläkare

Enligt arbetsförmedlingen råder det idag brist på tandläkare i Sverige. De bedömer att arbetsläget för tandläkare kommer att fortsätta vara bra under de närmsta åren. Det väntas stora pensionsavgångar de närmsta tio åren inom yrket. Samtidigt lämnar många tandläkare yrket för andra skäl. Idag finns det får få utbildningsplatser för att täcka den kvoten då 40-talisterna går i pension och Sverige kommer att behöva anställa arbetskraft från andra länder. En åldrande befolkning bidrar också till efterfrågan av tandläkare i framtiden.

Idag utbildas det tillräckligt med tandhygienister. Under de kommande tio åren väntas behovet av tandhygienister vara detsamma som idag eftersom det är få som kommer gå i pension. Det utbildas tillräckligt med tandhygienister för att möta efterfrågan.

För tandtekniker ser den framtida arbetsmarknaden ljus ut på grund av stora pensionsavgångar.

 

Lediga jobb i Sverige

Medrek publicerar dagligen nya jobb för tandläkare från hela Sverige. Här nedan hittar du direkt länkar till det län som du vill jobba i:

Tandläkare jobb i Blekinge län
Tandläkare jobb i Dalarnas län
Tandläkare jobb i Gotlands län
Tandläkare jobb i Gävleborgs län
Tandläkare jobb i Hallands län
Tandläkare jobb i Jämtlands län
Tandläkare jobb i Jönköpings län
Tandläkare jobb i Kalmars län
Tandläkare jobb i Kronobergs län
Tandläkare jobb i Norrbottens län
Tandläkare jobb i Skåne län
Tandläkare jobb i Stockholms län
Tandläkare jobb i Södermanlands län
Tandläkare jobb i Uppsala län
Tandläkare jobb i Värmlands län
Tandläkare jobb i Västerbottens län
Tandläkare jobb i Västernorrlands län
Tandläkare jobb i Västmanlands län
Tandläkare jobb i Västra Götalands län
Tandläkare jobb i Östergötlands län
Tandläkare jobb i Örebro län
 

Bevaka lediga jobb

Du kan bevaka lediga tandläkarjobb på Medrek.se. Genom att välja vilket område inom tandvården och vilka regioner, får du lediga tjänster skickade direkt till din mail. Klicka här för att komma till "bevaka tandläkarjobb".