Forskare vid
Karolinska institutet menar att kvinnor som äter mycket frukt, grönsaker och
gryn har lägre risk för stroke än andra kvinnor. Det visar en ny studie.
Tidigare
forskning har pekat på att antioxidanter, till exempel C- och E- vitaminer bidrar
till skyddande effekt.
I studien
ingick 31 035 kvinnor som vid studiens början inte hade drabbats av
hjärt-kärlsjukdom, samt 5 680 kvinnor som haft sådana hälsoproblem.
Med hjälp av
Nationella patientregistret identifierades antalet strokefall i de båda grupperna
mellan 1997 och 2009.
Det visade
sig att 1 322 av kvinnorna utan tidigare hjärt-kärlsjukdom insjuknade under den
tiden, jämfört med 1 007 i den andra gruppen.
I studien
ställdes det frågor om deras kostvanor och du kunde forskare få ut deras totala
antioxidantkapacitet, TAC. TAC är ett mått på den sammanlagda effekten av alla
antioxidanter i kosten.
I båda
grupperna såg forskarna att höga TAC-värden innebar en lägre risk för stroke,
jämfört med låga värden.
För kvinnor
med högst TAC stod frukt och grönsaker för ungefär hälften av tillskottet av
antioxidanter.
Fullkorn, te och choklad bidrog också till höga värden i denna grupp.