medrek.se

Nyheter

SOS Alarm vill ha större vinst

De senaste åren har missnöjet vuxit mot SOS Alarm och deras personals kompetens

De senaste åren har missnöjet vuxit mot SOS Alarm och deras personals kompetens uppger DN. Operatörerna behöver idag inte vara vårdutbildade, utan de får endast en introduktion när de anställs. Utbildad personal som sjuksköterskor jobbar endast ""vid behov"".

– De vill ha sjuksysternivå på operatörerna, säger Marcus Cato, som arbetar med SOS Alarm-frågor på Sveriges Kommuner och Landsting.

SOS Alarm arbetar hårt för att förbättra sitt resultat.

– Vi har ett utdelningskrav på oss från ägarna som vi måste nå upp till. Vi måste vidta åtgärder för att få upp resultatet, säger Johnny Magnusson (M), ordförande i SOS Alarms styrelse.

– Avsikten är att vi ska reducera personalstyrkan generellt över hela bolaget, men vi vet inte hur, fortsätter han. 

Via ett pressmeddelande dementerar SOS Alarm Dagens Nyheters uppgifter om att ägarna, staten och Sveriges Kommuner och Landsting, höjt vinstkraven för bolaget.

”SOS Alarms ägare har som krav att SOS Alarm ska avkasta 8 procent på eget kapital. Kravet ska ses som ett genomsnitt över en rullande femårsperiod. Detta för att verksamheten ska kunna planeras över en längre period och inte styras av kortsiktig hänsyn. Avkastningskravet motsvarar i dagsläget en vinstmarginal om 2 procent , vilket i sig är lågt och ligger i paritet med krav på offentlig verksamhet”, skriver bolaget.