medrek.se

Nyheter

Försäkringskassan går emot sina egna läkare.

Sju olika läkare, däribland rehabiliteringsspecialister och två läkare från Försäkringskassan, bedömt att kvinnas arbetsskada gjorde att hon hade fått en nedsatt arbetsförmåga med 25 procent. Ändå är rådet från Försäkringskassan att söka heltidsjobb.

Kvinnan ska bara jobba deltid var svaret från Försäkringskassans läkare. Ändå är förslaget från Försäkringskassan att säga upp dig och sök heltidsjobb.

En kvinna som jobbar som vårdbiträde på ett äldreboende skadade sig för 7 års sedan ryggen när hon hjälpte en vårdtagare som höll på att ramla omkull berättar UNT, Uppsala Nya Tidning.

Efter en rehabilitering kunde kvinnan börja jobba 75 procent efter att varit sjukskriven i 3 månader.

UNT berättar att sju olika läkare, däribland rehabiliteringsspecialister och två läkare från Försäkringskassan, bedömt att kvinnas arbetsskada gjorde att hon hade fått en nedsatt arbetsförmåga med 25 procent.

Därmed skulle hon ha rätt till livränta från Försäkringskassan och ersättning från AFA Försäkrings arbetsskadeförsäkring.

I februari förra året tog Försäkringskassan beslut om att hon inte ska få någon livränta, därmed kan hon inte heller få ersättning från AFA. 

UNI skriver att i Försäkringskassans beslut ska kvinnan säga upp sig från sitt deltidsjobb på äldreboendet  och istället söka heltidsjobb.

Försäkringskassan vill inte kommentera detta fallet, men en representant för myndigheten säger till UNT att det som hänt låter märkligt.

– Har man fått en arbetsskada och en nedsättning av arbetsförmågan som är bestående eller åtminstone bedöms vara i ett år har man rätt till livränta, säger Monika Svanholm, verksamhetschef och expert på arbetsskador.