medrek.se

Nyheter

Göran Hägglund (KD) till privat vårdbolag

Den förre socialministern Göran Hägglund (KD) övergår nu till vårdkoncernen Aleris.

Den förre socialministern Göran Hägglund (KD) övergår nu till vårdkoncernen Aleris.

Aleris är ett av Skandinaviens ledande privata vård- och omsorgsföretag med cirka 9000 anställda i 350 verksamheter i Sverige, Norge och Danmark. Omsättningen ligger på cirka 7 miljarder kronor per år.

Göran Hägglund tar nu plats i Aleris styrelse.

- Jag vill gärna fortsätta jobba med sjukvårds- och äldreomsorgsfrågor.

Tidigare har det föreslagits om karantärsregler för politiker och höga tjänstemän som övergår till att arbeta inom privat näringsliv. Detta föreslogs för att risken finns att de annars har chansen att bidra med kontaktnät och kunskap som snedvrider konkurrensen, men Göran Hägglund nekar till dessa risker.

– De föreslog ett års karantän och nu har det nästan gått ett år. Sedan har vi en ny politisk ledning, det är andra kvastar som sopar nu. Det vore en väldig skillnad om en person byter jobb men har kvar sitt nätverk i ledande position, säger han.

I början av 2015 gick även förra sjukvårdslandstingsrådet, Filippa Reinfeldt (M), till Aleris vilket väckte stark kritik. Till nyhetsbyrån TT bemöter nu Göran kritiken.

- Jag har svårt att se skäl för sådan kritik. Det var nästan ett år sedan jag var minister och det är inga statshemligheter jag bär med mig.

Foto: Pelle T Nilsson