Patienter ska kunna välja olika maträtter och bestämma när
de vill äta. Det föreslår måltidsutredningen i Stockholm.
Förra veckan presenterades måltidsutredningen i Stockholms läns
landsting och de slår fast att måltiden är en viktig del av vården. Särskilt patienter med svag aptit
riskerar att bli undernärda om sjukhusmaten inte är tillräckligt lockande.
– Vår vision
och våra krav är att patienterna ska ha tillgång till god och näringsriktig
mat, dygnet runt, utifrån vars och ens behov. Men hur varje sjukhus och
verksamhet löser sina måltider är upp till dem, säger Anna Starbrink, Folkpartiet,
produktionslandstingsråd, i ett pressmeddelande.
Sjukhusen får välja vem som lagar maten och hur den ska serveras. Men ett eget tillagningskök ska
alltid utredas som ett alternativ när vårdlokaler byggs eller byggs om.
Nu går måltidsutredningen ut på
remiss till bland annat sjukhusen och fackförbunden, innan beslut tas i
produktionsutskottet i mars.