medrek.se

Nyheter

Prins Daniel bryter mot lagen

Bryter Prins Daniel och Hovet mot lagen? Prins Daniels betyg räckte inte för att komma in, utan hovet betalar för en uppdragsutbildning.

Prins Daniel vill arbeta för en bättre folkhälsa och ska börja studera fysiologi vid Karolinska institutet. Prins Daniels betyg räckte inte för att komma in så Hovet betalade till Daniel en plats 

Enligt förordningen om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor är utbildningsformen avsedd för anställd personal. Problemet är att Daniel inte kan betraktas som anställd vid hovet. Det kom en åklagare fram till förra året, när prinsen och kronprinsessan Victoria anmäldes för mutbrott efter att ha blivit bjudna på sin bröllopsresa av en miljardär.
 
– Om han inte kan vara arbetstagare, då kan man inte säga att det är en personalutbildning. Det här är en väldigt intressant fråga. Man får reda ut prins Daniels arbetsrättsliga status, och det verkar vara komplicerat, säger Joakim Nergelius, professor i konstitutionell rätt vid Örebro universitet, till Aftonbladet.

Universitetsdirektören Bengt Norrving på Karolinska institutet anser inte att lärosätet har brutit mot lagen.

– Prins Daniel har en offentlig funktion som vi jämställer med att vara anställd, säger han till tidningen