medrek.se

Nyheter

Antibiotika fel metod vid blindtarmsinflammation

Franska forskare har genom en studie kommit fram till att det är mer effektivt att behandla en inflammation i blindtarmen med operation än antibiotika.

Franska forskare har genom en studie kommit fram till att det är mer effektivt att behandla en inflammation i blindtarmen med operation än antibiotika.

Antibiotikabehandling vid en inflammerad blindtarm istället för akut operation blir allt mer vanligt. Forskare vid bland annat Hopital Antoine Béclère i Paris ville jämföra de båda metoderna för att se vilken som var mest effektiv.

Vid en studie på 243 patienter med okomplicerade akuta blindtarmsinflammationer jämförde man effekterna av de båda metoderna.123 av dessa slumpades till behandling med amoxicillin plus klavulansyran och 120 fick blindtarmen borttagen. Samtliga fick genomgå en CT-scanning.

Efter 30 dagars uppföljning konstaterar forskarna att patienterna som behandlades med antibiotika drabbades värre av peritonit, inflammation i bukhinnan. 8 procent av patienterna i antibiotikagruppen respektive 2 procent av de opererade drabbades. I antiobiotikagruppen blev 12 procent tvungna att opereras 30 dagar efter att studien inleddes och  inom ett år opererades nästan 30 procent.

Enligt studien är operation den bästa och säkraste metoden vid akut blindtarmsinflammation.