medrek.se

Nyheter

Ingen anledning att oroa sig över cancervaccinet Gardasil

"Det finns anledning till oro för biverkningar av livmoderhalscancervaccinet Gardasil", menar Landstinget Dalarna.

Landstinget Dalarna vill nu lugna oroliga föräldrar efter att flera danska flickor fått allvarliga symptom och biverkningar av livmoderhalscancervaccinet Gardasil.

Sveriges Radio lyfter idag det uppmärksammade livmoderhalscancervaccinet Gardasil. Över 70 miljoner flickor världen över har vaccinerats.

En dansk dokumentärserie har följt 47 flickor som misstänker att de fått allvarliga biverkningar av vaccinet. I en P1-dokumentär får man följa Maja, 13 år, som blev orkelös, tappade känseln, fick plågsamma utslag och till slut hamnade i rullstol. Maja och hennes familj hävar att det är vaccinet Gardasil som gett upphov till detta.

Landstinget Dalarna går nu ut med att det finns inget behov av att oroa sig över vaccinet, tvärtom.

– Vaccinet erbjuder ett skydd mot en väldigt allvarlig cancersjukdom som drabbar relativt unga kvinnor, och i Sverige är det ungefär 450 kvinnor varje år som insjuknar i livmoderhalscancer, så vaccinet erbjuder en möjlighet att förhindra ett hundratals fall per år framöver. Men självklart om det finns en risk för biverkningar så ska det såklart utredas, säger Sara Hogmark som är mödrahälsovårdsöverläkare Landstinget Dalarna.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att man tar chansen och tar vaccinet och jag hoppas att granskningen som ska göras inte avskräcker flickor att vaccinera sig och få ett skydd mot en dödlig sjukdom, det är min egen åsikt i Landstinget Dalarna och det är också det som Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket går ut med nu. Foto: www.skepticalraptor.com