medrek.se

Nyheter

Stressig sommar för apoteksanställda

Apotekspersonal har nekats toalettbesök under sina arbetsdagar.

Dagens Apotek rapporterar idag om hur personal på apotek runt om i Sverige inte har fått besöka toaletten under arbetspassen för sina chefer.

Christer Borg, förhandlingschef för fackförbundet Sveriges Farmaceuter, berättar att det är flera medlemmar som hört av sig och uppgett att de inte fått gå på toaletten för att det har varit så mycket att göra.

Enligt arbetstidslagen säger att man ska få ta pauser och i de fall där pauser inte är möjliga att ta när de behövs, ska pauserna istället schemaläggas.

- Det kan vara svårt att bevisa att chefen inte har tillåtit den anställde att gå på toaletten. För att vi ska kunna driva ett sådant ärende behöver vi få en formell anmälan från den anställde och så ska det som skett helst ha dokumenterats, säger Christer Borg till Dagens Apotek.

- Man måste hitta sätt att lösa det på. Om man till exempel inte kan ge personalen ordentliga lunchpauser måste apoteket överväga att ha lunchstängt. Vi tror att det går att lösa sånt här, avslutar han.

Christer Borg ser ändå positivt på framtiden för apoteksanställda. Exempelvis har Sveriges Farmaceuter har under 2015 drivit en kampanj för rätt till fyra veckors sammanhängande semester för apotekspersonal.