medrek.se

Nyheter

Tablettmissbruk bland unga ökar

Tung narkotika i form av läkemedel missbrukas alltmer av svenska ungdomar. 300.000 fler narkotikaklassade tabletter beslagstog i fjol i postförsändelser än året innan, enligt Tullverket.

Tung narkotika i form av läkemedel missbrukas alltmer av svenska ungdomar. 300.000 fler narkotikaklassade tabletter beslagstog i fjol i postförsändelser än året innan, enligt Tullverket.

– Narkotikaklassade tabletter är ett av de största missbruken vi har. Det ökar hela tiden, säger Cecilia Fant på Rikskriminalen.

Nyligen dog fyra unga män i Luleå av misstänkta överdoser. Det handlade om morfinpreparatet Dolcontin och läkemedlet Oxycontin.

– Det är betydligt yngre personer som håller på med den här typen av narkotika nu. Man kan nog säga att det är en trend sedan något år tillbaka, säger Aron Backman, tillförordnad chef för narkotikaroteln i Norrbotten.

Morfin, liksom andra opioder, är lätt att överdosera. Tramadol, ett smärtstillande läkemedel, kan vara livsfarligt att att ta tilsammans med alkohol. 

Förra året fann Rättsmedicinalverket morfin i kroppen hos 117 personer som dött av överdos. 34 av dem var 30 år eller yngre. Hos 94 avlidna personer fanns Tramadol i kroppen, medan det aktiva ämnet i Oxycontin hittades i 27 fall.

Enligt Cecilia Fant, kriminalinspektör vid rikskriminalens underrättelsetjänst ökar missbruket eftersom beslagen ökar. Läkemedlena kommer ut på marknaden både via illegal näthandel och legal förskrivning.

– Det skrivs ut alldeles för lättvindigt. Ibland hittar vi läkare som skrivit ut tusentals tabletter, säger Cecilia.

Ungdomar tipsar varandra och byter tabletter via nätet, berättar hon.

Berne Stålenkrantz, ordförande för Svenska Brukarföreningen tycker att en informationssatsning inom ämnet behövs.

– De vågar inte söka hjälp av rädsla för att stämplas som missbrukare. Sverige borde satsa på att informera om narkotika i stället för att kriminalisera människor, säger han. /TT