medrek.se

Nyheter

Landstingsdirektörerna har fått en rejäl löneökning

Fackförbundet Kommunal har gjort en granskning av löneläget för de högsta cheferna i landstingen och kommunerna.

En ny rapport visar att Landstingsdirektörerna ökar sina löner dubbelt så snabbt som de anställdas. Det visar en ny rapport från fackförbundet Kommunal.

Fackförbundet Kommunal har gjort en granskning av löneläget för de högsta cheferna i landstingen och kommunerna. Landstingsdirektörernas medellön steg från knappt 64 000 kronor i månaden till drygt 114 500 kronor per månad mellan 2000 och 2010. Det innebär att lönen har ökat med 80 procent på tio år.

– Landstingsdirektörerna har haft en nästan dubbelt så hög löneökningstakt som arbetare och andra tjänstemän i landstingen. Nu tjänar en landstingsdirektör fem arbetarlöner. För tio år sedan var det fyra, säger Kommunals chefsekonom Emma Lennartsson i ett pressmeddelande.

Bäst löneutveckling har landstingsdirektören i Västernorrland haft. 2000 var månadslönen 62 500 kronor, förra året hade den ökat till 140 000 kronor. Stockholms läns landsting, Landstinget Västmanland, Landstinget Dalarna och Region Skåne har också mer än fördubblat lönen till sina högsta tjänstemän sedan 2000.