medrek.se

Nyheter

Landstingspolitiker vill minska läkarkrav i Dalarna

Det räcker att en läkare på varje vårdcentral är specialist i allmänmedicin, tycker politiker i Dalarna. Vid Dalarnas landsting står det i dagens vårdavtal att minst hälften av läkarna vid en vårdcentral ska vara specialister i allmänmedicin.

Det räcker att en läkare på varje vårdcentral är specialist i allmänmedicin, tycker politiker i Dalarna. Vid Dalarnas landsting står det i dagens vårdavtal att minst hälften av läkarna vid en vårdcentral ska vara specialister i allmänmedicin. Trots att det saknas tiotals läkare.

– Så skulle vi i större utsträckning kunna rekrytera läkare med andra specialiteter till primärvården. Landstinget Dalarna skulle då få det lättare att fylla luckorna, säger oppositionsrådet Clas Jacobsson (M) till Dalarnas Tidning.

Landstinget Dalarna borde godkänna att enbart en läkare på varje vårdcentral måste vara specialist i allmänmedicin, säger oppositionsrådet Clas Jacobsson (M) till Dalarnas Tidning och de borgerliga partierna i landstinget håller med. Clas Jacobsson ser ingen risk för att rätt kompetens skulle saknas om förslaget gick igenom.

Landstingets politiska ledning ställer sig dock inte bakom idén, som behandlades av landstingets hälsovalsberedning i början av maj.

– Fram för allt för att vi behöver den här andelen specialister i allmänmedicin, inte minst för att kunna ta emot alla ST-läkare på ett bra sätt i primärvården säger Thomas Ylvén (V), landstingsråd.