medrek.se

Nyheter

Vägar till nytt jobb

Fem vägar till nytt jobb

Öka dina chanser till nytt jobb genom att använda flera olika kanaler parallellt. Det finns många vägar till  nytt jobb utöver de traditionella platsannonserna. Sprid dina chanser genom att använda många olika kanaler.

 

Kontakta intressanta företag direkt- Många lediga jobb annonseras aldrig ut utan tillsätts med sökanden som själva tar kontakt med arbetsgivaren. Denna strategi fungerar bäst när du har en konkret person att kontakta snarare än att göra massutskick på vinst och förlust till många eller att ringa ”kalla samtal” till företag. De flesta företag och rekryterare är positiva till direktansökningar. Det sparar både tid och annonsutgifter när en ledig tjänst dyker upp. Det finns två stora fördelar med att skriva ansökningar på eget initiativ, du ökar antalet möjliga tillfällen till ett nytt jobb och du minskar risken att behöva konkurrera med ett stort antal andra sökande. Det finns alltid plats för någon som kan bidra till företagets utveckling, särskilt ekonomiskt. Man är alltid intresserad av en person som får in fler kunder, tjänar pengar eller skapar nya intäkter åt företaget eller sparar tid och pengar.

Hitta jobbannonser på företags hemsidor- Många arbetsgivare har en länk till lediga jobb på sin hemsida. Bevaka hemsidorna hos de företag du är mest intresserad av och läs på ordentligt om företaget så du har en gedigen bakgrundsinformation när du skriver ansökan. Extra bra är om du kan hitta kopplingar till det företaget gör eller planerar att göra och din egen erfarenhet.

Vänd dig till rekryteringsföretag- Om du vänder dig till ett rekryteringsföretag är det viktigt att du försäkrar dig om att de har den typ av uppdrag som du är intresserad av. Många har specialiserat sig på olika yrkeskategorier, exempelvis lager, ekonomi, reklam, logistik, data och försäljning. Du kan skicka en ansökan till dessa företag utan att de har annonserat ut någon ledig tjänst. Ange vilken typ av jobb du söker, vilka färdigheter du har och ditt löneanspråk. Skriv också i vilket geografiskt område du är beredd att jobba. En rekryterare letar i sin jobbkandidatbank när han får ett uppdrag från företag och behöver snabbt få fram värdefull information. Skriv därför mer detaljerat om dig själv i den här typen av brev.

Bli återanställd hos en tidigare arbetsgivare- Många jobbsökare tänker inte på att tidigare arbetsgivare kan vara en tänkbar källa till anställning. Det har ingen betydelse om du nyligen har jobbat där eller om det var många år sen. Troligen finns det fortfarande personer på företaget som kommer ihåg dig. Det kan vara tilltalande för arbetsgivaren att anställa dig eftersom du redan känner till arbetsplatsens rutiner. Glöm alltså inte att kontakta tidigare arbetsgivare när du söker jobb.

Delta på mässor- Gå på branschmässor och jobbsökarmässor. På branschmäsan får d en överblick över vilka företag om finns i branschen över vilka företag som finns i branschen och vilka som verkar vara aktiva och på hugget. Du får också möjlighet att gå runt och skaffa dig information och ställa frågor om företagens verksamhet. Du kan också passa på att presentera dig och ta reda på vem du ska kontakta när du söker jobb. På sökajobbmässor bör du ha med dig ett antal CV att dela ut till företagen som ställer ut. De är där för att rekrytera, så du kan gå rakt på sak och börja prata jobbmöjligheter direkt.

 Källa: ”Jobbsökarboken- 12 snabba steg till ditt nya jobb” av Charlotte Hågård