medrek.se

Nyheter

Läkare fick själva betala för sina anställningsavtal

Utländska läkare har rekryterats till Sverige och tvingats avsätta en del av sin lön till rekryteringsföretaget.

Rekryteringsföretaget såg till att få betalt från två håll. Landstinget fick betala för tjänsten och läkarna skulle betala provision på sina löner.

– Vi känner till ett företag med ett avtalsupplägg som binder fast enskilda läkare under så lång tid som 8 år med krav på att en del av bruttolönen ska gå till företaget, säger Joel Hellstrand, internationell samordnare på Läkarförbundet, till Läkartidningen idag, 24 augusti.

– Enligt uppgifter vi tagit del av rör det sig om 7–8 procent av bruttolönen under första året och att procentsatsen gradvis trappas ner med en total avtalstid på minst 8 år. Så det är betydande belopp.

Det är Sveriges Radio Norrbotten som har granskat rekryteringsföretaget Doxbridge. Doxbridge har rekryterat läkare på uppdrag av Norrbottens landsting och Kalmar län.

– Dessa läkare befinner sig sannolikt inte i Sverige när man skriver på avtalet och har sannolikt mycket dålig koll på svensk arbetsmarknad, vilket gör att man är i ett markant underläge. Mitt intryck är att hela upplägget känns märkligt och oseriöst, säger Johan Hellstrand.

Doxbridge själva anser sig inte ha gjort något fel i frågan, där de krävt att läkarna ska betala för sina anställningsavtal.

Daniel Perfect, ägarrepresentant för Doxbridge, säger till Norrbottenskuriren:
– Vi anser inte att vi gjort något fel, samtidigt har vi insett att det finns risk för missförstånd. Därför har vi erbjudit samtliga läkare att säga upp sina avtal med oss utan att vi har några ytterligare krav på dem.