medrek.se

Nyheter

Dog efter att blivit nekad ambulans

En man dog efter att ha nekats ambulans. Mannen fick en ambulans efter tre larmsamtal men avled senare av hjärtinfarkt.

En man dog efter att ha nekats ambulans. Mannen fick en ambulans efter tre larmsamtal men avled senare av hjärtinfarkt.

 

Förra året kontaktade en 75-årig man från Stockholm en sjuksköterska på akutmottagningen i Huddinge. Mannen hade smärtor i armarna och hade en rosslande andning och sjuksköterskan gan honom rådet att åka till sjukhuset eftersom symptomen kunde bero på hjärtfel skriver Dagens Nyheter.

 

Mannen ringde då 112 men SOS-sjuksköterskan som svarade tyckte inte att en ambulans var nödvändig. Mannen ringde på nytt några timmar senare och påpekade att han var helt kraftlös. Sjuksköterskan bad den 75-åriga mannen att lägga sig ner och vila eftersom han hade diabetes.

 

Tredje samtalet kommer flera timmar efter det andra och då var det 75-åringens syster som ringde och berättade att mannen kräktes och var mycket svag. Då skickades en ambulans, 13 timmar efter det första samtalet.


Mannen hade fått en hjärtinfarkt och avled ett dygn senare efter att han kommit till sjukhus. Fallet har lex Maria-anmält och Socialstyrelsen kritiserar nu SOS-sjuksköterskorna för att de fördröjde vårdinsatsen rapporterar ABC. Enligt Socialstyrelsen har sjuksköterskorna brustit i intervjuteknik och har inte fokuserat på de beskrivna symtomen.


Läs även: