medrek.se

Nyheter

Ny kompetensbeskrivning för ambulanssjuksköterskor

På ambulansforum 2012 presenterades en uppdaterad kompetensbeskrivning för ambulanssjuksköterskor, en modern och mer detaljerad sådan som ställer högre krav på sjuksköterskor som jobbar i ambulans.

Riksförening för Ambulanssjuksköterskor har nyligen presenterat en uppdatering av sin kompetensbeskrivning, i vilken yrkets unika egenskaper lyfts fram för att vara mer tidsenlig och detaljerad

– Det var lämpligt med en allmän uppdatering av kompetensbeskrivningen. Nu har vi en detaljerad redogörelse av vad som gör yrket som ambulanssjuksköterska unikt, säger Beatrice Zsoka, ordförande i föreningens kompetensgrupp, till Dagens Medicin.

Den tidigare kompetensbeskrivningen gjordes av Socialstyrelsen 1997. Sedan dess har yrket utvecklats och beskrivningen har blivit oväsentlig inom dagens ambulanssjukvård. Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor, Ras, har nu tagit fram en ny uppdaterad kompetensbeskrivning.

Att varje ambulans ska vara bemannad med en sjuksköterska har varit ett krav från Socialstyrelsen sedan 2005, men finns inget krav för specialistutbildning inom ambulanssjukvård. Den nya kompetensbeskrivningen inkluderar en gemensam grund för jämngod utbildning och vad en arbetsgivare ska kunna vänta sig av en nyanställd ambulanssjuksköterska.

Här hittar du den nya kompetensbeskrivningen  i full version 

Relaterade artiklar: