medrek.se

Nyheter

Sjuksköterskornas massuppsägning på Karolinska

På grund av neddragningar lämnar nu över 20 sjuksköterskor sina tjänster på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

På grund av neddragningar lämnar nu över 20 sjuksköterskor sina tjänster på Karolinska universitetssjukhuset i Solna - trots att många av dem egentligen vill stanna.

Tidigare har akutvårdsavdelningen på Karolinska Universitetssjukhuset haft 37 ordinarie sjuksköterskor på plats. Efter sommaren återstår nu bara ett fåtal. Ett 20tal sjuksköterskor har sagt upp sig.

En av anledningarna till massuppsägningen är klinikledningens sparkrav. Uppsägningarna är till stor del en protest mot nedskärningar på sjukhuset.

I februari presenterades det sparbeting som omfattar hela Karolinska universitetssjukhuset. På avdelningen har flera neddragningar genomförts, exempelvis har varje pass förlorat sin administrativa sjuksköterska.

Nu fruktar personalen att uppsägningarna i praktiken kommer att leda till fortsatt stängda avdelningar på sjukhuset. Om avdelningar tvingas stänga kommer antalet vårdplatser på Karolinska i Solna att halveras. Akutmottagningen som inte har rätt neka patienter skulle bli överfullt inom kort.

- Vi skulle tvingas lägga patienter där det finns plats, i korridorer etc. Vi får inte göra det, men vi måste ju göra av dem någonstans, säger Sofia Horney, sjuksköterska på akutmottagningen, till SVT 3 augusti.