medrek.se

Nyheter

Är fluor ett gift?

"Ger vi våra barn ett gift?" - Det var den något provocerande utgångsfrågan för Folktandvårdföreningens seminarium.

"Ger vi våra barn gift"? - det var den något provocerande utgångsfrågan för Folktandvårdföreningens seminarium i Almedalen på onsdagen.

Frågan om fluorets skadlighet har lyfts igen under våren. Enligt Ann-Charlotte Frank Lindgren på Folktanvården Stockholm AB har man följt debatten i sociala medier. Den ökade oron kring fluoret ville folktandvården med sitt seminarium bemöta med information och fakta.

Ann-Charlotte berättade att hon får allt fler frågor om fluor från oroliga föräldrar och erkände att det inte alltid är så lätt att svara.

- Jag läser också på sociala medier och vet kanske inte heller längre vad vi egentligen har belägg för.

Även om det finns bevis för fluorets nytta tycker hon att det är viktigt att tandvården besvarar oron med en viss försiktighet.

- Vi måste resonera om riskerna med att inte använda fluor. Samtidigt måste vi också poängtera att vi i tandvården inte vet precis allt om fluoret men att vi håller oss uppdaterade kring den senaste forskningen.

På plats fanns Peter Lingström, professor i kariologi vid Göteborgs universitet. Han visade siffror och diagram för fluorets positiva inverkan mot karies, berättade hur ämnet verkar och pratade om både vilka positiva och negativa effekter medlet har.

Ann-Christine Frank Lindgren avslutade med att konstatera att tandvården behöver bli bättre på att informera.

- Vi behöver ta fram ett material som vi kan använda i mötet med patienterna. Vår ambition är att föräldrar ska känna sig trygga med vad vi gör.