medrek.se

Nyheter

Sperma orsakade avsked

Sperma skämt fällde Lazar J Greenfield innan han ens tillträtt. Vissa ifrågasätter om han verkligen skämtade. Vissa hävdar att detta var ett exempel på en machokultur inom kirurgvärlden.

För en  vecka sedan kom nyheten om att Lazaar J. Greenfield, tilltänkt ordförande för American College of Surgeons, avgått redan innan han tillträtt sin post. Sperma skulle ersätta choklad var hans skämtsamma (?) ide som fick honom på fall.

Orsaken var ett rejält blåsväder utlöst av en ledare som publicerades i organisationens tidning på Alla hjärtans dag (Valentines day).

Kvinnor som haft oskyddat sex mindre deprimerade
I sin ledare berättade Lazaar J. Greenfield om forskning som visade att kvinnliga collegestudenter som hade haft oskyddat sex var mindre deprimerade än de vars partners använt kondom. Han spekulerade kring om ämnen i sperma kan ha antidepressiva effekter.

Ledaren avslutades så här:

”Så det finns djupare band mellan män och kvinnor än S:t Valentin kan ha föreställt sig, och nu vet vi att det finns en bättre gåva för att fira hans dag än choklad”.

Enligt New York Times orsakade ledaren en ström av klagomål och den drogs också tillbaka från organisationens webbsida.

Greenfield ombads avgå som redaktör för tidningen och kritiken fortsatte att växa.

I förra veckan meddelade så Lazaar J Greenfield att han avgår från sin post som president elect det vill säga på  svenska ungefär ”tillträdande ordförande”, för organisationen.

Flera kollegor har efter publiceringen försvarat Greenfield, som de framhåller som en föregångare vad gäller att stödja kvinnor inom yrkeskåren. Men det finns också de som menar att ledaren speglar en machokultur som råder inom kirurgvärlden.