medrek.se

Nyheter

Unga kvinnor har bättre kunskap om munhälsa

Unga kvinnor har bättre koll på munhälsan än unga män. Det visar en ny studie.

Unga kvinnor har bättre kunskap om munhälsa och är mer angelägen om att ha friska tänder och tandkött än unga män, det visar ny studie. 

Enligt en ny forskning Journal of Periodontology är skillnaderna mellan män och kvinnor är stora när det gäller att ta hand om sin munhälsa. I USA är kvinnorna bättre på att gå till tandläkaren och mer benägen att boka tid hos läkaren när man säger sig sjuk eller skadad jämfört med män enligt Centers for Disease Control. 

Forskarna till studien ”Sex differences in gingivits relate to interaction of oral health behaviors in young people” undersökte mer än 700 deltagare i åldrarna 18 och 19. Deltagarna  fyllde i en skriftlig enkät om livsstil, kunskap om tänder, attityd mot tandvård och allmänfrågor om munhälsa. Dessutom genomfördes en  tandundersökning på varje deltagare.

Kvinnorna visade sig vara 26 procent mer benägna att använda tandtråd dagligen. 3 av 4 kvinnor uppgav att de skulle besväras mycket av att sakna en tand till följd av parodontit, jämfört med endast 2 av 4 män. 

Resultatet visade även att det nästan var dubbelt så stor chans att en kvinna hade gått på en regelbunden uppföljning det senaste året. 

Undersökningens forskare menar att kvinnor tycks ha en bättre förståelse för vad oral hälsa innebär, samt en mer positiv inställning till tandvårdsbesök.