medrek.se

Nyheter

"Lägg om systemet i hemtjänsten!"

När minuterna inte längre räknas mår både äldre och personal bättre.
Förra året lade Landskrona kommun om sitt hemtjänstsystem, efter att ha använt sig av minutstyrda uppdrag under flera år.

Förra året lade Landskrona kommun om sitt hemtjänstsystem. Som nästan alla andra kommuner i Sverige hade de använt sig av minutstyrda uppdrag under flera år.

- Vi trodde att det var rättssäkert med exakta tidsbeslut. Men när vi införde det brett, så märkte vi att tiden stack i väg. Man lade på extra tid för tvätt, för en dusch. Det blev kraftfulla kostnadsökningar, säger Ing-Britt Magdesjö, uppdragschef på omsorgsförvaltningen i Landskrona.

Lösningen blev att införa sex olika vårdnivåer.

- 1 A är den enklaste nivån, då handlar det om 1-7 timmars hjälp på en månad, kanske städning eller inköp. Den högsta nivån, 6, är 120 timmar eller mer på en månad. Det handlar om att ge makten tillbaka till brukaren och vårdpersonalen. Om brukarens dotter fixat en sak som skulle ha gjorts kan tiden läggas till något annat, eller till någon annan brukare, säger Ing-Britt Magdesjö.

Personalen är nöjdare och upplever mindre stress i arbetet, likaså patienterna. När minuterna inte längre räknas mår både äldre och personal bättre.