medrek.se

Molekylärbiolog till PKU-laboratoriet vid Centrum för medfödda metabola sjukdomar

Ansök nu

Molekylärbiolog till PKU-laboratoriet vid Centrum för medfödda metabola sjukdomar

Vi erbjuder
Vi erbjuder ett spännande och varierat arbete på PKU-laboratoriet vid Centrum för Medfödda Metabola Sjukdomar (CMMS).  
På CMMS, som nu består av närmare 65 personer och fyra olika funktionsenheter, så arbetar vi med diagnostik av många olika ämnesomsättningssjukdomar och har en stor del av landet som upptagningsområde. För diagnostiken använder vi biokemiska analysmetoder (LC-MS-MS, GC-MS, HPLC samt spektrofotometriska metoder) samt ett brett sortiment av molekylärbiologiska metoder inklusive den senaste metodiken för genetisk diagnostik och laboratoriet är i en fas av snabb utveckling.  
 
Vid CMMS genomförs också den rikstäckande screeningen av nyfödda barn för att tidigt identifiera medfödda behandlingsbara sjukdomar med det så kallade PKU- provet (Phenyl Ketone Uria = fenylketonuri). Sedan starten på 1960-talet har det successivt tillkommit nya sjukdomar och för närvarande screenar vi för 24 olika behandlingsbara sjukdomar. Under detta år kommer ytterligare en sjukdom, svår kombinerad immunbrist att inkluderas i programmet.  
 
CMMS är lokaliserat till Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Vi på PKU-laboratoriet är en grupp bestående av 12 medarbetare (biomedicinska analytiker, administratörer, kemist och läkare) som arbetar tätt ihop. För att klara vårt ständigt växande och spännande uppdrag så skulle vi nu behöva utöka vår grupp med en molekylärbiolog med bred kompetens gärna omfattande även en del biokemi.  
 
Om tjänsten
PKU-laboratoriet har som det enda laboratoriet i Sverige till uppgift att screena Sveriges alla nyfödda barn med det så kallade PKU-provet. För närvarande handlar det om cirka 120 000 nyfödda barn per år men till detta tillkommer en del nyinflyttade barn som vi också erbjuder denna omfattande screening. Vidare så följer vi en hel del redan diagnostiserade patienter med regelbundna behandlingskontroller som görs på de filtrerpappersprov som används för nyföddhetsscreeningen. 
 
De metoder som idag används i den dagliga screeningverksamheten är immunologisk antikroppsbaserad metodik, två olika enzymanalyser och tandemasspektrometri. Vidare så arbetar vi med utveckling av olika nya metoder för att förbereda oss för nya sjukdomar som kan komma att läggas till vårt nationella screeningprogram. Den senaste sjukdomen som vi arbetat intensivt med under de senaste åren och som nu kommer att införas i det nationella screeningprogrammet är svår kombinerad immunbrist där vi använder molekylär metodik, realtids PCR. Vi kommer sannolikt också inom en ganska snar framtid screena för andra sjukdomar där man använder sig av mer molekylära metoder. Eftersom vi är det enda laboratoriet i Sverige som bedriver denna verksamhet så har vi ett stort internationellt nätverk och vi har sedan lång tid tillbaka ett nära samarbete med våra nordiska grannländer samt med ett laboratorium i USA. 
 
Vi söker
Vi söker dig som har gedigen erfarenhet av arbete med molekylära tekniker inklusive qPCR, tycker om att utveckla redan befintliga metoder och att utveckla helt nya. Det är viktigt att du trivs med att samarbeta med våra biomedicinska analytiker på enheten och med de sjukhuskemister som arbetar på CMMS. Eftersom det också finns ett behov av biokemiska kunskaper är det också en fördel om du har erfarenhet av biokemi. Vi ser också gärna att du är van att läsa vetenskaplig litteratur och ser fram emot att följa kunskapsutvecklingen i fältet. 
 
Vi arbetar utifrån Karolinska Universitetssjukhusets värderingar - Ansvar, Helhetssyn och  Medmänsklighet - vilka är självklara i din yrkesroll. 
 
Kvalifikationer
Krav: Högskoleutbildning i cell och molekylärbiologi eller motsvarande. Goda kunskaper i svenska språket, skriftligt och muntligt. 
 
Meriterande: Bred erfarenhet av arbete med molekylärbiologiska metoder och metodutveckling. Doktorsgrad.   
 
För att din ansökan ska vara komplett ska den innehålla:  
1. Personligt brev  
2. CV
 
Karolinska Universitetslaboratoriet har en nationellt ledande roll inom laboratoriemedicin. Vår kompetens finns inom alla laboratoriemedicinska discipliner. Vi bedriver forskning och utveckling i framkant tillsammans med Karolinska Institutet och med närmare 20 miljoner kliniska analyser årligen utgör vi en central del av sjukvården.  
Vi är cirka 2300 medarbetare vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och Solna, Blodcentralerna i Stockholm, Danderyds sjukhus, Norrtälje sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus samt på närmare 70 provtagningsenheter i öppenvården. 
 
Karolinska Universitetssjukhuset är ett rökfritt sjukhus!
 

Vi eftersträvar jämställdhet och jämlikhet på vår arbetsplats och ser gärna sökande med alla möjliga bakgrunder och förutsättningar. 
Vi tar endast emot ansökningar via detta system. Ansök genom att klicka på knappen ”Sök tjänsten”. Ansökningar per brev eller e-post beaktas inte. Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt säljare av ytterligare jobbannonser. 

logo
Region Stockholm är en av landets största arbetsgivare och vi har ett livsviktigt uppdrag. Vårt ansvar är hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling och att bidra till ett fritt och tillgängligt kulturliv i landets snabbaste växande region. Varje dag, dygnet runt.
http://www.sll.se/

Karolinska Universitetssjukhuset är idag ett av Europas främsta universitetssjukhus med cirka 16000 medarbetare.     

I Stockholmsregionen har vi ett särskilt ansvar för den högspecialiserade vården och tillsammans med Karolinska Institutet bedriver vi utbildning och världsledande forskning inom en rad olika områden.

Som universitetssjukhus är våra huvuduppdrag forskning, utbildning och utveckling av hälso- och sjukvård. Ett integrerat synsätt på vård, forskning och utbildning präglar såväl organisation och styrning som uppföljningen av vår verksamhet.  www.karolinska.se

Anställningsform
Tillsvidareanställning

Anställningens omfattning
Heltid
Kontakt
Rolf Zetterström 
Läkare/Chef
contacticon phone 08-517 714 73
contacticon mobile 070-085 65 19

Fackliga representanter
Naturvetarna Malin Hult, tel: 08-517 714 54, malin.hult@sll.se

Dela detta jobb

Molekylärbiolog till PKU-laboratoriet vid Centrum för medfödda metabola sjukdomar

Karolinska Universitetssjukhuset